Komposztálás a II. kerületben

átadásA Komposztáló Kerület Program célja a Budapest II. kerületében lakók életminőségének javítása, az avar- és nyesedék égetésének megszüntetése, az itt keletkező zöldjavak helyben tartása, ezáltal a szállítás okozta környezetterhelés csökkentése.

További célunk az itt található agyagos talaj javítása környezetbarát módszerrel, jó minőségű humusz "előállítása" a háztartásban keletkező kerti és konyhai zöldjavakból.

előadás

A programra folyamatosan lehet jelentkezni, az edényeket jelentkezési sorrendben adjuk át. A komposztálókat önkormányzati forrásból szerezzük be, és ezután értesítjük a jelentkezőket az átvétel helyszínéről és időpontjáról. Az átadásokat tavasszal és ősszel bonyolítjuk le.

A program keretében a jelentkezők komposztáló edényeket vehetnek át egy tájékoztató előadáson a Használati megállapodás aláírása után.

A megállapodás lényege, hogy a II. Kerületi Önkormányzat térítésmentesen biztosítja a komposztáló eszközöket a jelentkezőknek, gondoskodik az edények későbbi esetleges javításáról, cseréjéről.

adminisztrációTársaságunk vállalja a program szakmai gondozását, a komposztálással kapcsolatos szóbeli, írásbeli illetve személyes segítségnyújtást.

A jelentkezők pedig vállalják, hogy a komposztálóedényeket a II. kerületben, az általuk megadott címen használják, a kertjükben és a konyhában keletkező szerves hulladékokat, „zöldjavakat” komposztálják, és ebbe előre egyeztetett időpontban betekintést engednek.

A program három részből áll

  1. Komposztáló Család Program
  2. Komposztáló Lakóközösség Program
  3. Komposztáló Intézmény Program

Az igényekhez és lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minden jelentkező családnak, lakóközössögnek vagy intézménynek (a kert méretétől és a háztartás/ok számától, nagyságától függően) legalább egy 340 literes, tetővel ellátott, műanyag komposztsilót biztosítani a konyhai zöldjavak komposztálásához, és egy lombkomposztáló rácsot az avarnak.

A társasházak jelentkezésénél - a későbbi nézeteltérések elkerülése érdekében - azt kérjük, hogy ha a lakók többsége hozzájárul a komposztáló eszköz elhelyezéséhez a közös területen, akkor erről valamilyen formában nyilatkozzanak (közgyűlési határozat, nyilatkozat a lakók aláírásával). Ha vállalják a ház lakói a konyhai zöldjavak komposztálását is, akkor azt kérjük, hogy a nyilatkozatban legyen benne ez is.

tarsasház

A komposztálás a társasháznak a későbbiekben pénzügyi megtakarítást is jelent, ugyanis a háztartási hulladék 1/3-a komposztálható. Ha ennyivel kevesebb hulladék kerül a kukába, akkor később kisebb méretűre lehet cserélni a már meglévő kukát, illetve ha több kuka is van, akkor egyet vissza is lehet adni az FKF Zrt-nek. További megtakarítást jelent, hogy a "zöld zsákok"-ra sem kell a jövőben költeni.

 

Az intézmények lehetnek oktatási intézmények (óvodák, iskolák), egészségügyi intézmények (bölcsödék, orvosi rendelők, nyugdíjas otthonok), kulturális intézmények.

Az igények pontos felmérése érdekében kérjük, jelezze a jelentkezés során, hogy mely programban kíván részt venni, illetve milyen komposztáló edény(ek)re van szüksége: rácsra és/vagy műanyag edényre.

 

Az ismeretterjesztő, tájékoztató előadáson ismertetjük a komposztálás jelentőségét, valamint a komposztálás folyamatát, bemutatjuk a komposztáló edényeket, azok összeállítását, beszélgetünk néhány felmerülő kérdésről (pl diólevél, fű komposztálása).

Az előadás előtt lebonyolítjuk az adminisztrációt: kitöltjük és aláírjuk a Használati megállapodást. A komposztálót az előadás után a helyszínen adjuk át, melyet lapra szerelve csomagoltak, hazaszállításukról lehetőség szerint a jelentkezők gondoskodnak (személyautóval el lehet szállítani).

Egyesületünk több kiadványt is megjelentetett e témában:
Kompsztáljunk együtt! Miért? Hogyan? Hol?
Hasznos tanácsok kezdő és haladó komposztálóknak.

Ezek a kiadványok a kerület több pontján megtalálhatók:

  • Polgármesteri Hivatal, 1024 Mechwart liget 1.
  • Ügyfélszolgálati Központ, 1024 Margit körút 47-49.
  • Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Iroda, 1024 Lövőház utca 22.
  • Marczibányi téri Művelődési Ház, 1022 Marczibányi tér 5/A.
  • Lakosságszolgálati Csoport, 1028 Máriaremetei út 37.
  • Klebelsberg Kultúrkúria, 1028 Templom utca 2-10.

Jelentkezés programokra